Porträtt av Elisabeth

Porträtt av Elisabeth
Porträtt av Elisabeth målad av Staffan Tolsén

tisdag 25 januari 2011

Veckans hus -Moderna fasader

Jag koncentrerar mig på ett hus som jag såg och upplevde i somras under vår Tysklandssemester. Ett hus som uppfördes 2005: Die Grüne Zitadelle von Magdeburg.


Det Gröna Citadellet är ett byggnadsverk, som är formgivet av Friedensreich Hundertwasser och projekterat av och Heinz M. Springmann. Det ligger i centrala Magdeburg nära domkyrkan och delstatsparlamentet, något som gjorde byggandet omstritt. Det var det sista projektet som Hundertwasser arbetade med före sin död. 


Det skiljer sig förstås markant från omgivande byggnader. Få räta vinklar, men väldigt mycket böljande former och lutningar åt olika håll.På nedre botten ligger ett flertal affärer, ett kafé, en restaurang och en särskild Hundertwasser-butik, med olika prylar som han designat. Vidare finns en teater, ett hotell, ett daghem och en vaktmästarexpedition. Men största delen av huset utgörs av lägenheter. 

 
Det gröna citadellet är uppfört runt två innergårdar där den större har en springbrunn. Tittar man ut genom fönstret ser man inte två fönster med samma form. Det gröna taket är mestadels gräsbevuxet, vilket förklarar byggnadens namn.


I och på byggnaden finns många träd. Några är planterade på taket och andra på balkonger eller att de har rotat sig på våningarnas ytterväggar. 


Har ni inte redan sett det gröna citadellet, tycker jag definitivt att ni ska lägga en reserutt hit. Det är lätt att fördriva en dag eller två här. 
Fler moderna fasader hittar ni hos Hedwig på Veckans hus.

5 kommentarer:

 1. Fascinerande, helt otroligt. Varför vågar man inte bygga så här i Sverige ?
  Tack för dessa underbara foton.
  Jag förstår man kan stanna här i flera timmar.

  SvaraRadera
 2. Vilken annorlunda byggnad! Först undrade jag över namnet Gröna citadellet, den är ju rosa, men förklaringen kom ju ... Den ser så vänlig ut i all dess moderna prakt.

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar byggnad!!!! Jag säger som Hedwig, varför vågar man inte bygga så här i Sverige?

  SvaraRadera
 4. Den där byggnaden är helt underbart, sjukt rolig.
  Tack för visningen!

  (var tvungen att redigera, mitt "lösenord" blev icatell... en ordlek från citadell)

  SvaraRadera
 5. Ååååå - underbare Hundertwasser!!! Minns när jag letade rätt på hans berömda hus i Wien - så fantasieggande!
  Han är ingen annan lik!

  SvaraRadera