Porträtt av Elisabeth

Porträtt av Elisabeth
Porträtt av Elisabeth målad av Staffan Tolsén

onsdag 11 januari 2012

Veckans hus # 78 - mötesplats

Temat under veckans hus är mötesplats. Jag väljer en både känd och okänd mötesplats i Norrköping. Det är Hemgården på Saltängsgatan 7.


Hemgårdens ide är att berika fritiden för människor. Till Hemgården är alla välkomna oavsett ålder, kön, religion och politisk tillhörighet. På Hemgården finns öppen verksamhet och styrda grupper för unga och gamla.


Historiskt kom Hemgårdsrörelsen till Sverige under  slutet av 1800-talet för att lindra misär, som fanns i slumkvarteren och ge inflyttade ungdom hemlik miljö. Hemgårdar startades i fattiga områden.
I Norrköping startade verksamheten 1926 och kom till den här adressen 1935. Nya Hemgården, rakt fram, byggdes 1957. I det gamla huset finns en ateljé. Numera kan man se Hemgården som en föreningsgård.


I morgon börjar Torsdagsgruppen sina träffar för att måla tavlor här på Hemgården. Det här kommer att vara vår lokal när vi träffas.


På Hemgården kan man alltså hyra lokal till olika verksamheter. Se länken här till Hemgården.
Fler mötesplatser hittar du på Veckans hus.

5 kommentarer:

 1. Tänka sig, jag har aldrig hört talas om Hemgårdar. Men det verkar vara en fin rörelse med plats för alla. Så det är där (och kanske på andra ställen också) du målar dina fina tavlor!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Vilken tur att det fortfarande finns kvar gamla samlingsställen. Ungefär som folkets hus förr i tiden.
  Kul att se dina konstalster!!

  SvaraRadera
 3. Hemgården är verkligen en kär plats för många. Jag har deltagit i ett par kurser här och är fascinerad av de olika rummens karaktär. I framtiden kommer jag nog besöka Hemgården oftare. När man kommer in på gården känner man sig välkommen. Detta är en verklig mötesplats.

  SvaraRadera
 4. Oj, så spännande att få se och läsa om! Även om det var missionsverksamhet som drev hemgårdarna från starten så gläder det mig att man inte fastnade i någon religiös riktning.
  När jag läser om begreppet på nätet inser jag att jag känner till flera hemgårdar ;-)

  SvaraRadera
 5. Hemgården är verkligen en trevlig plats. Har varit där genom jobbet några gånger... och vilket gott fikbröd de brukar ha. Det gamla huset till vänster är en gammal kuskbostad sedan mitten på 1800-talet.
  Här bodde kuskarna som hade "jour" för polis och brandkår.

  SvaraRadera