Porträtt av Elisabeth

Porträtt av Elisabeth
Porträtt av Elisabeth målad av Staffan Tolsén

lördag 10 mars 2012

Veckans hus # 82 - Bastu

Har varit nere i källaren och fotograferat vår gemensamma bastu i Bostadsrättsföreningen. Men tanke på så många som bor i föreningen, är vi bara ett fåtal som använder bastun.


Bastun är som ett hus byggd i ett källarrum. Utanför finns duschen.


Inuti är den trevlig. Det får plats en familj att sitta här eller


två personer som sträcker ut sig på en varsin bastulave.

Jag växte upp i Skärblacka, ett brukssamhälle dominerat av pappersbruket - då Fiskeby AB. Fram till 1956 bodde vi helt omodernt i huset Skogaborg, nära vattentornet. Källa och dass fanns på gården. 1956 fick vi indraget vatten och avlopp samt en toalett på bottenvåningen, som vi delade med mina morföräldrar som bodde där. Tvätta sig, gjorde vi i köket med hjälp av tvättlapp och varmvatten kokat på köksspisen.

En gång i veckan gick mamma och jag till badhuset, som låg inom fabriksområdet. Här var det en stor bastu och utanför den en tvättavdelning med några duschar, men framför allt försåg man sig med en zinkbalja och rejäla borstar att skrubba sig med. Det fanns också en avdelning med badkar, men det  kostade mera pengar, så där badade vi inte ofta.

Det jag minns av den här veckovisa proceduren är ändå något positivt. Kvinnorna träffades och det var en social kontakt och kontroll som inte finns idag - på gott och ont. Öronen på oss barn fladdrade säkert liksom ögonen var på skaft, av allt vi fick höra och se.

Männen hade förstås separata tider och säkert något tätare än vad som gällde för kvinnorna. Karlarna hade ju smutsiga jobb, så det gällde att de gnodde sitt skinn oftare.

Fler foton på bastur ser du på Veckans hus hos Hedwig.

5 kommentarer:

 1. Bra att lyfta fram hur det var förr. Svårt att tänka sig hur nutida ungdomar skulle anpassa sig till de förhållandena.
  Tänk så mycket vatten man sparade då och el... Vattnet värmdes ju med ved oftast.
  Jag minns också barndomens 'kattvättning' med tvättlapp och litet handfat i köket - det var tider det.
  Tack själv för igår - det var kul och lärorikt.

  SvaraRadera
 2. En riktigt fräsch gemensam bastu! Konstigt att den inte används mer. Jag har svårt att tänka mig denna lite torftiga renhållning utan bastu, jag var ju van vid att basta en gång i veckan. Och bastukvällen var verkligen efterlängtad även då - först gemenskap i bastun, man blev ren och det var ingen stress, efteråt var det alltid kvällskaffe/mjölk med nybakta bullar. Vetebröd bakades alltid på lördagen som var bastudagen. På söndagen var det slut men nästa lördag var det fest igen!

  SvaraRadera
 3. Vilken fin och fräsch bastu! Kanske borde bastun användas mer för den ger ju en fin avkoppling i dessa stressade tider.

  SvaraRadera
 4. Fräsch och fin bastu hos er, men ändå inget som lockar...
  Kul att läsa om dina barndomsminnen :)
  Ha en bra helg!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Undrar om en mysigare miljö utanför bastun skulle locka flera? Bastun i sig är ju superfin!

  Tänk att förr duschade/bastade man efter jobbet, nu gör man det innan ...

  SvaraRadera