Porträtt av Elisabeth

Porträtt av Elisabeth
Porträtt av Elisabeth målad av Staffan Tolsén

måndag 13 juni 2011

En oljemålning blir till

Den 10 mars 2011 började jag måla på en oljemålning. Jag gick då i väntans tider på att bli mormor och var fascinerad av min dotters växande mage.Jag skissade och började måla bakgrunden. Vid den tidpunkten kom jag på att ta foton ock dokumentera. Lennart fick hjälpa mig med några foton.

Sen fick det torka en tid. Annas mage växte, men jag höll fast vid den här ögonblicksbilden från den 6:e mars.


Sedan grundade jag kroppen. Efter det blev det ny torktid.Därefter blev det mer finlir och ny torktid.Så var det dags för de sista justeringarna och tavlan "Dold Noelle" är klar 2011-06-10.  Nu återstår en ny torktid.

När min mamma var här senast kommenterade hon att Annas arm är för grov. Ja, så är det om jag jämför med kortet jag hade när jag skissade. Men jag vill också visa styrkan, vad vi som kvinnor kan. Jag tänker ofta på Picassos tavla "Källan" och älskar den kvinnans grovhet. Så förmätet att jämföra mig med honom, men vi har väl alla förebilder.

Jag har också gett Anna en något längre hals. Vill med det markera att vi ska ha huvudet högt och kan klara det mesta.
Är det en efterkonstruktion, jag kan inte bättre. Kanske, men det är väl det här som är den konstnärliga friheten. Ska jag bara exakt måla av, då fortsätter jag med kameran.
Vad tycker du?

5 kommentarer:

 1. jättefin… jag tycker du är duktig på att måla. Det är svårt att måla människor och djur. Jag fixar inte det fast det är akvarellmålning jag brukar roa mig med. Funderar på att prova olja men jag har inte kommit mig för.

  Så roligt för din dotter med tavlan… bra jobbar damen:)

  SvaraRadera
 2. Det är en underbar målning av det käraste man kan tänka sig!
  Ulla Laiho
  http://www.minnatur.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Har kollat dina bilder ganska noga. Självklart ska du fortsätta att måla!!!
  Men lägg för den skull inte kameran på hyllan! Borde vara en bra kombination.
  Ha en bra vecka med kamera och pensel! /SA

  SvaraRadera
 4. I love this beautiful process of making the frame and the communication process that you develop with your work, pretty colors.

  SvaraRadera
 5. Vilken fin målning med mycket känsla i!
  Du ska behålla den såsom du känner och vill. Det är du som har "fött tavlan" och det är inte ett fotografi som ska vara exakt...

  SvaraRadera