Porträtt av Elisabeth

Porträtt av Elisabeth
Porträtt av Elisabeth målad av Staffan Tolsén

måndag 19 september 2011

Veckans hus #70 Ovan takåsarna


Jag har fotat från två hus i centrala Norrköping. Under lunchen idag besökte jag restaurangskolan Garvaren och passade på att ta foton genom glasrutan ner mot Strömsparken.

Det gula huset är "Sockerbruket". När jag började jobba vid Televerket, 1976, hade vi mäss i det huset. Namnet Sockerbruket har det fått av att det var Sockermästarens hus. Det byggdes 1740-1741 och 1760 i två etapper av sockerbruket Gripens ägare, med Johan Eberhard Carlberg som arkitekt. Huset är byggnadsminne sedan 1971.
Brukspatronerna bodde tidvis här på övervåningen. På nedervåningen såldes sockerprodukter från bruket, vid sidan av den innehöll lager och kontor. Efter att bruket lades ned i början av 1900-talet, har huset använts som bostäder, lager och kontor.


I en annan riktning ser ni träden i Strömsparken, några tak från hyreshus/affärshus och i bakgrunden Norrköpings rådhus med "Gull-Olle", vårt skyddshelgon S:t Olof, på taket.
Rådhuset uppfördes 1907-1910 efter riktningar av arkitekt Isak Gustaf Clason. Bygganden uppfördes ursprungligen som rådhusrätt, men är i dag kommunhus. Det blev förklarat som byggnadsminne1990.

Senare på eftermiddagen tog jag en promenad till Arbetets museum och tog hissen upp till våning 6, där jag tog kort mot, som jag tror, Bergsbrogården, det gula huset. Huset tillhör stadsmuseum.


Med ett annat foto fångade jag Bergsbron, en del av Kungsgatan.


I bakgrunden av bron finns Campus. Tidigare var där industrifastigheter, men de är nu om- och tillbyggda för att passa studenternas behov.

Fler vyer över takåsarna hittar du hos Hedwig med Veckans hus

4 kommentarer:

 1. Vilket jobb du lagt ner, massor med intressanta fakta om husen. Vet du att Sockerbruket har ett sk säteritak - ett tema jag haft. Hittar du fler sådana tak i stan - det finns ett modernt inte så långt ifrån. Selma Lagerlöfs Mårbacka har ett tydligt säteritak.
  Jag har också fotat en del uppe från Arbetets museum, men många fönster har ju armerat glas som gör att man inte får så fina bilder. Vyn ner mot Bergsbron var ju mäktig.

  SvaraRadera
 2. Så mycket intressant att läsa! Det är ju det som är så roligt med denna utmaning - man lär sig alltid något nytt.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att få se mer av Norrköping, en stad som jag aldrig har besökt "på riktigt". Blir lite sugen faktiskt ...

  SvaraRadera
 4. Fina bilder från Norrköping. Vad bra att dom gamla industrilokalerna kommit till användning.

  SvaraRadera