Porträtt av Elisabeth

Porträtt av Elisabeth
Porträtt av Elisabeth målad av Staffan Tolsén

söndag 25 september 2011

Veckans hus# 71 - Byggnadsminne

I går döptes mitt barnbarn i ett byggnadsminne - kapellet i Finspångs slott. Så det blir färska bilder på slottet, kapellet och orangeriet.


Finspångs slott uppfördes av Louis de Geer d y mellan 1668 och 1685 efter ritningar av den holländske arkitekten Adriaan Dortsman.
Slottet ägs idag av Siemens, som använder det som huvudkontor för turbintillverkningen. Slottet är inte tillgängligt för allmänheten, däremot är slottsparken öppen för alla.
Den grå dörren till vänster om huvudtrappan, är ingång till Slottskapellet.


Baksidan av slottet. Kanonerna som står uppställda tillverkades 1866 och 1885/86.


Altartavlan i kapellet är målad av Per Hörberg (1746-1816), som var sin tids mest anlitade kyrkomålare.
Han bodde på gården Olstorp i Risinge församling (utanför Finspång), som han hade köpt av dåvarande ägaren till Finspångs bruk Jean Jaques De Geer. Hörberg vistades ofta på Finspångs slott. När det gäller altartavlan till slottskapellet, hade den enligt Hörberg själv tillkommit genom att baron De Geer efter en Italienresa betagits av motivet i Sixtinska kapellet och vid hemkomsten uppdragit åt Pehr Hörberg att måla en altartavla i slottskapellet.

Brukspatronen Carl Ekman förvärvade Finspångs bruk 1856. I samarbete med arkitekten Helgo Zettervall, bl a känd för ett stort antal kyrkorestaureringar, lät han omgestalta slottskapellet 1891. Det fick då det utseende det har idag och i samband med detta sattes predikstolen från Risinge gamla kyrka upp.
Glasmålningarna utfördes delvis av Augusta Ekman och paret Ekmans svärson, sedermera biskopen i Visby Knut Henning Gezelius von Schéele. Fönstren tillverkades i Italien.


Slottskapellet används som gudstjänstlokal av svenska kyrkan.

Slottsparken anlades i olika etapper mellan åren 1690 och 1820. Under 1790-talet utvidgades trädgården med en vidsträckt engelsk park. I parken ligger bland annat Auroratemplet från 1791. Det syns i bakgrunden nedan.


Förutom slottet är också orangeriet byggnadsminne.

Orangeriet är från 1832 och ritat av arkitekt L.J. von Röök. På byggnadens norra långvägg finns två väggmålningar av konstnären Per Berggren. Dessa är kopior efter italienska förebilder. 
Enligt uppgift, som jag inte kan bekräfta, ska därinne finnas Sveriges äldsta vinstock.


1 kommentar:

  1. Vilken flax du hade, att jag valde byggnadsminne just nu. Så mycket fakta du fick tag på också. Jag har inte varit där och visste inte heller att det fanns ett orangeri.
    Tack för ett suveränt bidrag på temat Byggnadsminne.

    SvaraRadera